PROVNING EKOVINER 4 OLIKA DRUVOR

Provning 4 olika druvor samtliga ekologiska  

Den 17 juli träffades 15 vinvänner på Fjärilsgården för en spännande och lärorik vinprovning.. Denna gång ville jag överraska med något nytt thema som i framtiden kommer att bli dominerande bland vinälskare. Jag bestämde mig för att prova fyra viner som tillhör kategorin EKOLOGISKA VINER eller om man så vill NATURLIGA VINER. samtliga fyra viner tillhörde ovannämnda kategori, men med detta tog likheten slut. För att göra det hela lite mera spännande valde jag fyra olika druvsorter.

1.  Moselland Riesling Organic
2.  Grüner Veltliner Organic (Österikes stora druva)
3   Sauvignon Blanc Organic (Val de Loire)
4   Cardonnay Organic (Californien)

Vi kunde konstatera att samtliga viner hade den druvkaraktären som dessa sorter brukar ha. Samtliga sorter hade någon av de närvarande som sina favoriter. På den punkten är det precis som med icke ekologiska viner.

Ingen av de närvarande, så ock undertecknad, kunde garantera att man kunde känna en smak- eller doftskillnad mellan ekologiska och konventionella viner. Vad man dock kunde konstatera att samtliga var överens om att ekologiskt vin måste sannolik vara bättre för hälsan.
Den sanningen gick upp för samtliga i församlingen efter mitt korta föredrag om förutsättningar i både odling och vinifieringen av ekologiska viner. 
Efter provningen bjöds på en passande måltid till vinerna.
Jag valde en välsmakande Laxpudding (efter recept från gamla Henriksberg i Göteborg, (fiskrestaurang av otroligt standard)
därtill skirat smör en blandad sallad från gårdens egna odling.
Avslutningsvis Brietårta med melon och jorgubbar från eget land samt keks och chockladgodis i bitar.

Läs gärna faktarutan nedanför!

För bättre läsbarhet klicka på helskärm, högs upp till höga