Ett nytt vinår på Backagården med arbete och spänning

Då är arbetet med årets skörd i full gång, med all den omsorg som krävs för att för att uppnå ett bra resultat. Precis som tidigare år har jag duktiga medhjälpare som underlättar arbetet. I år var jag särskild tacksam eftersom jag hade lite besvär med tunga lyft och stegklättring. 
Det var en mycket bra och riklig skörd i år, även om jag hade önskad mig en lite högre öchlegrader (sockerkoncentration)
Av rädsla för mögelangrepp skördade vi lite tidigare. Jag valde att tillsätta lite socker istället, för att få upp sötman. Det är absolut inte sällan att man väljer denna väg, även i de stora vinprocerande länder. I Tyskland får man lov att tillsätta 50 kg socker per fuder (1000 l. must). Hur det ligger till i övriga länder har jag inte tagit reda på, men jag är säkert på att det inte är mindre, tärtom. Här hemma får vi ännu bestämma själv hur vi vill designa vårt vin. 
 Till skillnad mot tidigare år blandade jag 20% Muscatdruvor från St.Herrestads säteri med Backagårdens egna Schylérdruvor. Jag ser med spänning emot resultatet. Att blanda olika druvor, variera och styra processen är just det roliga som ger skapandet en alldeles egen dimension.Vid  senaste kontrollen som jag gjorde kunde jag konstatera att det tycks bli ett bra resultat, även om färgen blir lite ljusare, precis som jag hade förväntat mig. Normalt gör man vita viner med varierande sötreserv av Muscatdruvan.
Just nu ligger det unga vinet i mindre kärl för självklarning. Jag kunde konstatera att den processen är på gång. Det tar nog några veckor till innan den hamnar på buteljer. Sedan ett år lagring som är ett minimum för en positiv utveckling av vinet. Jag vill än en gång understryka att jag unvikar all användning av kemikalier, en styggelse som tyvärr hyllas av många vinmakare. Man bör komma ihåg att vin innehåller både syra och alkohol, en mindre bra miljö för tillväxt av bakterier.
I min källare finns viner som är mer än 10 år gamla, de är som bäst nu, utan kemi.