LANGUEDOC - ROUSSILLION området, numera uppskattade av världens vinvänner

Det är dukat för provningen

2012-07-27 bjöds till en efterfrågat vinprovning för medlemmar i Sjörup-Vallösa byalag. framförallt våra sommarboende byinvånare efterfrågade ett vinprovarmöte i Fjärilsgårdens mysiga miljö. 16 vinintresserade människor sammlades i utställningsrummet, bland akvareller och oljemålningar, verk som bär signatur av husets konstnärinna Gunilla.

Min vana trogen blev det även denna gång ett tema. Denna gång gällde det fyra röda viner från Frankrikes största vinområde i södra delen av landet (se kartan ovan) Languedoc-Roussillion, ett område som för några år sedan stod för kvantitet och inte för kvalitet. Efter stora satsningar av vinproducenterna ligger man idag på "kvalitetstoppen" Detta ville jag gärna prova med mina vinintresserade vänner. De fyra viner vi provade var gjorda av druvsorterna Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah och Pinot Noir. Dessa fyra druvsorter odlas idag i snart sagt alla vinproducerande länder i större eller mindre omfattning. Då man inte kan jämföra äpplen med bananer låg finessen i provningen i att samtliga druvsorter kommer från samma geografiska område, nämligen i trekanten mellan Carcassonne - Beziers och Narbonne. Efter mycken färggranskning, doftintryck och framförallt smakupplevelser var samtliga rätt eniga om att vinerna höll, med marginal, det som utlovades. Efter provningen bjöds på en liten måltid bestående av en delikat kycklingsallad med tillbehör. Till detta ett glas amerikansk Zinfandel som jämförelse till det avprovade vinet, tidigare på kvällen. 

I alla vinprovningar ingår ett kort introduktionsmoment som informera var i vinvärlden vi befinner oss, samt en liten info om vintillverkning som är mycket uppskattat av deltagarna

Lite uppvärmning för att lära känna och trivas med varandra

Går detta verkligen att dricka tycks vara frågan

Och nu har vi kommit till den sällskapliga delen, måltiden och passande dryck på ingången