Inledningsvis presenterar jag vinerna som ska provas

Inledningsvis presenterar jag vinerna som ska provas

Redo för en givande kväll

Redo för en givande kväll

I julimånad (2014-07-18 och 25) arrangerades två vinprovningar på Fjärilsgården. 33 förväntansfulla vinvänner hade infunnit sig för att njuta av goda viner. Efter provningen bjöds på en oblandad kycklingsallad med två olika dressingar, paine riche och smör. Måltiden avslutades  med en krämig brietårta med kex och päronklyftor. Valet av måltiden var självklart anpassad för att harmonera med vinerna som provades.

Provningen inledes alltid med ett pedagogisk inslag. Jag presenterade vinerna som skulle provas (drusorten), dock inte vinets namn eller vingård, inte heller i vilken följd eller priset. En information om druvorna egenskaper, d.v.s. Öninhalten som ger vinerna dess färgitensitet, Taninhalten som ger vinerna dess mer eller mindre tjärva karaktär. En liten information om växtplatsen och om vinskapandets konst är alltid lärorikt för den sanne vinälskaren, men även för den "nyintresserade" vinprovaren. Som vanligt fanns det mycket frågor som pockade på ett svar, både före, under och efter provningen. Det är ett stort nöje för mig att ge svar åt alla frågor som står i rummet.

Även denna gång överraskade jag gruppen med mitt val av vinerna. Det var inte många som någon gång hade druckit tyska röda viner. Från tidigare provningar hade erfarenheter hur dessa viner tagits emot. Det blev ingen överraskning för mig att gruppernas positiva mottagande blev överväldigande.

Vi provade följande viner:

Künstler Pinot Noir Tradition från Rheingau  nr 2249 (Bs) ty. Spätburgunder

Binzoch Bratt Cuvé av Pinot Noir/Cabernet Sauvignon nr 75475 (Bs) 

Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder nr 84756-01 (Bs)

Weingut Molitor / 2011 års Dornfelder från Lörsch/ Mosel (finns inte på Systemet

Samtliga viner ligger i prisklassen 110 - 200 kronor.

Deltagarna visste inte vilka viner som skulle provas. Det var bara glasen som var nummererade från 1 - 4. I slutet av provningen fick deltagarna frågan vilket vin som behagade dem bäst fanns det en mycket klar segrare som heter MOLITOR DORNFELDER 2011, i glas nr 4.

Det var återigen en underbar upplevelse att träffa alla människor som delar sitt intresse för vinet fröjder med mig. Det känns roligt att delge min kunskap på detta område med likasinnade människor.

Tack för denna gång alla ni. Hoppas att vi snart ses igen

Bernd på Fjärilsgården

Förväntningsfulla vinprovare

Förväntningsfulla vinprovare

Mitt i skeendet

Mitt i skeendet

Senaste kommentaren

20.10 | 12:15

smileymcintirejs22

06.10 | 20:03

Tack för ett jättetrevlig pratstund idag på ESPRESSO HOUSE i Ystad!
Italienare sommelier-kock från Matric Italgross ciao!

28.12 | 23:22

Hejsan Bernd.först jag vill tackar dig för hjälpen.det var jette snällt av dig när du visade mig väggen..andre det var mycket trevligt att träffa dig gott nytt

15.08 | 10:34

Hej!
Roligt att du besökte min hemsida och att du tyckte att den är intressant. Svaret på din fråga är att jag tyvärr inte kan göra det. mvh. Bernd

Dela den här sidan